واگرایی در تحلیل تکنیکال چیست؟ تشخیص واگرایی یکی از ابزارهای بسیار مهم در تحلیل تکنیکال است که به نمایش میگذارد حرکت قیمت در جهتی مخالف با شاخصهای فنی (اندیکاتورها و اسیلاتورها) و یا دادههای دیگر بازار است. این تشخیص برای سرمایهگذاران در بازارهای مالی بسیار ارزشمند است، زیرا از طریق آن میتوانند از ضررهایی که ممکن است برایشان غیرقابل جبران باشد، جلوگیری کنند.
آموزش تحلیل تکنیکال (مبتدی تا پیشرفته)
فهرست محتوا
واگرایی Divergence چیست؟
واگرایی (Divergence) در واقع بیانگر حرکت قیمت در جهت مخالف با شاخصهای فنی است که به تضعیف روند قیمت در آینده اشاره میکند و گاهاً میتواند منجر به تغییر جهت قیمت داراییها شود.
برای تشخیص واگرایی، اغلب از اسیلاتورها استفاده میشود، ولی ممکن است در این مقاله یا مقالات دیگر، به جای اسیلاتور از کلمه اندیکاتور استفاده شود.
واگرایی دو نوع معمولی و مخفی دارد، هر دو در حالتهای صعودی و نزولی (مثبت و منفی) رخ میدهند. واگرایی مثبت رخ میدهد زمانی که قیمت به سمت پایین حرکت میکند ولی یک شاخص فنی نشان میدهد که قیمت به سمت بالا خواهد رفت. این سیگنال به افزایش قیمت داراییها در آینده اشاره میکند، که ممکن است در آغاز یا در آینده وقوع پیش بینی شود.
سیگنال واگرایی منفی در زمانی رخ میدهد که قیمت به سمت بالا حرکت میکند اما یک شاخص فنی نشان میدهد که قیمت به سمت پایین خواهد رفت. این سیگنال به کاهش قیمت در آینده اشاره میکند، که ممکن است در آغاز یا در آینده وقوع پیش بینی شود.
Divergence معمولی
وقتی که واگرایی معمولی یا (Regular Divergence) در پایان یک روند رخ میدهد، اغلب مشاهده میکنیم که جهت روند تغییر میکند و قیمت به سمت عقب بازمیگردد. این واگرایی دارای دو حالت مثبت و منفی است. در نهایت یک روند، اغلب مشاهده میشود که واگرایی معمولی رخ میدهد. این واگرایی معمولاً نشاندهنده تغییر نرخ روند و بازگشت قیمت به سمت قبلی است. هر دو حالت مثبت و منفی واگرایی معمولی اهمیتی برای تحلیل قیمت دارند.
واگرایی معمولی مثبت یا صعودی (RD+)
هنگامی که قیمت در نمودار به سطحی کمتر از کف قبلی کاهش مییابد، اما اندیکاتور نمیتواند سطحی پایینتر از کف قبلی را نشان دهد، به واگرایی معمولی مثبت اشاره داریم. این نشانگر قدرت قوی خریداران و ضعف قدرت فروشندگان را نشان میدهد و پس از آن، انتظار رشد قیمتی را داریم. در نمودار قیمت، وقوع واگرایی معمولی مثبت میتواند به معنای تقویت نیروی خریداران و ایجاد فشار بر فروشندگان باشد، که در نتیجه ممکن است به افزایش قیمت منجر شود.
واگرایی معمولی منفی یا نزولی (RD-)
هنگامی که در نمودار قیمت، دو سقف قیمت بالاتر در پایان یک روند صعودی وجود داشته باشد و سقف دوم بالاتر از سقف قبلی شکل گیرد، اما اندیکاتور سقف دوم را پایینتر از سقف اول نشان دهد، به واگرایی معمولی منفی اشاره میکنیم. این نشانگر به طور معمول به معنای شروع یک روند نزولی است و نشانه قدرت قوی فروشندگان و ضعف قدرت خریداران است. واگرایی منفی در نمودار قیمت به معنای تضعیف نیروی خریداران و ایجاد فشار بر فروشندگان است و معمولاً منجر به کاهش قیمت میشود.
در تصویر بالا، شما دو حالت واگرایی معمولی را مشاهده میکنید. یک حالت صعودی که در آن قیمت در حال افزایش است، اما اسیلاتور RSI در حال کاهش است (خطوط قرمز). این شرایط ممکن است نشان دهنده پایان احتمالی روند صعودی باشد. همچنین، در ادامه تصویر، شما مشاهده میکنید که قیمت در حال کاهش است، اما اسیلاتور RSI در حال افزایش است (خطوط سبز). این ممکن است نشان دهنده پایان احتمالی روند نزولی و آغاز یک روند جدید باشد.
Divergence مخفی
واگرایی پنهان (Hidden Divergence) یک الگویی است که در طول روند شکل میگیرد. در این الگو، اصلاحی در روند رخ میدهد و سپس روند بدون تغییر جهت ادامه مییابد. این الگو به صورت خاص در روندهای نزولی با بررسی سقفها و در روندهای صعودی با بررسی کفها مشاهده میشود. تفاوت اصلی بین واگرایی پنهان و واگرایی معمولی در این است که واگرایی معمولی در انتهای روند رخ میدهد و بازگشت روند را پیشبینی میکند، در حالی که واگرایی پنهان در طول روند شکل میگیرد و ادامه روند را پیشبینی میکند. واگرایی پنهان دارای دو حالت مثبت و منفی است.
واگرایی مخفی مثبت یا صعودی (HD-)
در روند صعودی، قیمت به یک کف بالاتر از کف قبلی خود میرسد، در حالی که اندیکاتور به یک کف پایینتر از کف قبلی خود میرسد. در این حالت، پیشبینی میشود که قیمت به روند صعودی خود ادامه دهد.
واگرایی مخفی منفی یا نزولی (HD-)
در این حالت، وقتی که در نمودار قیمتی، یک سقف پایینتر از سقف قبلی شکل میگیرد، اما در اندیکاتور یک سقف بالاتر از سقف قبلی شکل میگیرد، یک واگرایی پنهان منفی ایجاد میشود. این واگرایی نشانگر ادامه روند نزولی خواهد بود.
در تصویر بالا، میتوانید مشاهده کنید که قیمت در یک مسیر صعودی قرار گرفته است، و همچنین اسیلاتور RSI دارای واگرایی پنهان مثبت است که به پیشبینی ادامه روند صعودی کمک میکند.
در تصویر بالا، قابل مشاهده است که قیمت در حال کاهش است، در عوض اسیلاتور RSI در حال افزایش قرار دارد. این واگرایی پنهان منفی میتواند به عنوان یک نشانه برای ادامه روند استفاده شود.
سخن پایانی
واگرایی یکی از ابزارهای برتر در تحلیل تکنیکال برای بررسی نمودار قیمت است. برای بهرهبرداری از این ابزار، میتوانید از اندیکاتورهای مختلفی مانند RSI و MACD استفاده کنید که جزء مهمترین ابزارهای واگرایی هستند. بهیاد داشته باشید که برای مساقبت در استفاده از این ابزار، نیاز به تمرین دارید تا بتوانید استفاده بهینه از آن را در تجارت و تحلیلهای خود داشته باشید. همچنین، میتوانید آن را با سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال ترکیب کنید. با این روش، میتوانید با اطمینان بیشتری تحلیل کنید و وارد معامله شوید.