آموزش الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال : الگوی پرچم یکی از الگوهای مهم در تحلیل تکنیکال است که در ادامه به معرفی و بررسی آن خواهیم پرداخت. تحلیل تکنیکال یکی از بهترین روشهای تحلیلی است که با استفاده از آن میتوان به صورت اصولی در بازارهای مالی فعالیت کرد و از روند حاکم در نمودار قیمتی در هر بازه زمانی آگاه شد. اساس کار تحلیل تکنیکال بررسی نمودارهای قیمتی است که در مسیر حرکتی خود با تغییرات زیادی روبهرو میشوند؛ این تغییرات الگوهای مختلف را ایجاد میکند که به طور مداوم در نمودار تکرار میشوند.
الگوهای کلاسیک در تحلیل تکنیکال
فهرست محتوا
الگوی پرچم در تکنیکال چیست؟
در تحلیل تکنیکال، الگوها به دو دسته تقسیم میشوند: الگوهای بازگشتی و الگوهای ادامهدهنده. الگوهای ادامهدهنده، پس از تشکیل کامل الگو، قیمت را در جهت قبلی خود ادامه میدهند. یکی از الگوهای ادامهدهنده، الگوی پرچم (Flag Pattern) است که در تحلیل تکنیکال بهطور گسترده از آن استفاده میشود. البته در برخی از الگوهای ادامهدهنده، قیمتها ممکن است به صورت معکوس عمل کنند و همواره به روند قبلی خود برنگردند.
در الگوی پرچم، قیمت پس از یک مدت از روند اصلی خود خارج میشود و به اصلاح میپردازد. این اصلاح معمولاً میان دو خط موازی (حمایت و مقاومت) قرار میگیرد و بر خلاف روند اولیه حرکت میکند.
به طور دقیقتر، الگوی پرچم موج اصلاحی خود را به شکل پرچم شکل میدهد، که معمولاً برخلاف روند فعلی حرکت میکند. زمانی که از این الگو در تحلیل تکنیکال استفاده میشود، احتمال میدهند که روند اصلی ادامه یابد. الگوی پرچم تکمیل میشود زمانی که محدوده پرچم در جهت روند قبلی شکسته شده و معمولاً به اندازه روند قوی قبل از پرچم که به آن میله پرچم گفته میشود، حرکت میکند. این الگو در تحلیل تکنیکال دو حالت صعودی یا نزولی را میتواند داشته باشد.
الگوی پرچم نشان دهنده چیست؟
الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال به عنوان یک الگوی اصلاحی در نمودار قیمت رخ میدهد. این الگو زمانی مشاهده میشود که یک نمودار قیمتی به صورت مداوم به سمت بالا یا پایین حرکت کرده و سپس قدرت روند کاهش یافته و اصلاحی را آغاز میکند. این اصلاح معمولاً به شکل یک روند کوتاه مدت با کف و سقف مشخصی صورت میگیرد که شکل ظاهری آن به شکل پرچم است. پس از اتمام اصلاح، معمولاً قیمت در جهت روند قبلی خود حرکت میکند.
اجزای flag pattern
این الگو از دو جزء اصلی تشکیل شده است که به قرار زیر هستند:
پرچم (Flag)
قسمت پرچم یا پرچم الگویی در نمودار است که در آن قابل مشاهده است که قیمت در آن بازه از روند صعودی یا نزولی مداوم خود خارج شده است. این قسمت پرچم با رسم دو خط موازی ایجاد میشود و شکلی مشابه پرچم دارد.
میله پرچم (Flag Pole)
میله پرچم به حرکت نزولی یا صعودی عمیقی اشاره دارد که قبل از شکلگیری ناحیه اصلاحی پرچم، در نمودار رخ میدهد. این میله پرچم، هنگامی که با خطی به پرچم وصل میشود، شکلی مشابه میله یک پرچم دارد.
معمولاً پس از اتمام الگوی فوق قیمت در جهت روند قبل از پرچم حرکت می کند و تغییر قیمت به اندازه میله پرچم خواهد بود.
الگوی پرچم چه کمکی به ما می کند؟
رسم این الگو در تحلیل تکنیکال میتواند برای تریدرها بسیار مفید و ذاتی باشد. به طور کلی، پس از رسم پرچم، تریدرها باید سه عنصر زیر را تشخیص دهند:
- نقطه شروع پرچم: باید نقطه شروع اصلاح را در نمودار تعیین کنند. این نقطه نشاندهنده قرارگیری پرچم در مسیر حرکتی روند قبلی است.
- خط موازی پرچم: باید دو خط موازی را که حول خط قیمت اصلی پرچم قرار میگیرند، تشخیص دهند. این خطوط حدود محدوده اصلاحی پرچم را تعیین میکنند.
- شکست خط موازی: باید توجه کنند که آیا قیمت پس از اصلاح، محدوده پرچم را در جهت روند قبلی شکسته و ادامه حرکت را در همان جهت ادامه میدهد یا خیر.
با تشخیص این عناصر، تریدرها میتوانند به بهترین نحو از الگوی پرچم در تصمیمگیریهای معاملاتی خود استفاده کنند.
تعیین نقطه ورود یا خروج
با توجه به اینکه الگوی پرچم (flag) میتواند جهتها یا شکلهای مختلفی (مانند مثلث) داشته باشد، پس براساس جهت و شکل هر پرچم، میتوان نقطه ورود یا خروج را مشخص کرد. معمولاً تریدرها پس از شکست قیمت، وارد معامله میشوند، که کندل پس از شکست، نقطه ورود مناسب را برای آنها ارائه میدهد.
در تصویر بالا، یک نمونه از الگوی پرچم را مشاهده میکنید. در مورد شکست کندل اول به دلیل وجود سایه بلند از بالا، وارد معامله نمیشویم. همچنین، در کندل دوم نیز پس از شکست، به دلیل سایه بلند، واردی نداریم. اما در کندل سوم، همزمان با وجود سایه بلند، بدنه کندل نیز بزرگ است؛ بنابراین، این نقطه مناسبی برای ورود به معامله است.
تعیین حد سود و ضرر
اگر الگوی پرچم صعودی باشد، میتوان حد ضرر را زیر پرچم و آخرین کف قرار داد. و اگر الگوی پرچم نزولی باشد، میتوان حد ضرر را بالای پرچم و آخرین سقف قرار داد.
در این صورت، برای مدیریت ریسک و تعیین حد ضرر در معاملات مربوط به الگوی پرچم، بسته به جهت الگو، موقعیت حد ضرر قابل تعیین است. در صورت الگوی صعودی، حد ضرر زیر پرچم و آخرین کف قرار خواهد گرفت. و در صورت الگوی نزولی، حد ضرر بالای پرچم و آخرین سقف قرار خواهد گرفتاد.
در تصویر بالا یک الگو پرچم صعودی را شاهد هستیم که حدضرر را زیر پرچم و آخرین کف قرار می دهیم.
تعیین حد سود
به دو صورت می توان حد سود را تعیین کرد:
تریدرهایی که به طور محتاطانه عمل میکنند و تمایلی به ریسک بالا ندارند، میتوانند از اختلافی که بین خطوط موازی الگوی پرچم ایجاد میشود، برای کسب سود استفاده کنند.
آن دسته افرادی که بیشتر اهل ریسک هستد، همان طور که قبلا گفته شد، می توانند به اندازه میله پرچم انتظار سود از این الگو را داشته باشند.
برای دستیابی به هر یک از گزینههای فوق و پیادهسازی یک استراتژی موثر، تریدر باید دانش و تسلط کافی در زمینه تحلیل تکنیکال و روشهای مرتبط با الگوهای پرچم داشته باشد.
تریدر در هنگام برخورد با هر یک از سه حالت موجود در الگوی پرچم، میتواند یک استراتژی منحصر به فرد را انتخاب کند و با استفاده از آن، نقاط ورود و خروج از معامله، تعیین حد سود یا ضرر معامله و حتی تعیین هدف سودآوری خود را مشخص کند.
برای رسم درست الگوی پرچم و تعیین استراتژی مناسب، تریدر باید به دانش کافی در زمینه تحلیل تکنیکال و متدهای مرتبط با الگوهای پرچم تسلط داشته باشد. این شامل فهم درستی از الگوی پرچم، قوانین و قواعد مربوط به آن، تشخیص نقاط ورود و خروج مناسب، مدیریت ریسک و تعیین سطوح حد سود و ضرر معامله است.
با داشتن این دانش و تسلط، تریدر قادر خواهد بود الگوی پرچم را به درستی رسم کند و استراتژی خاص خود را بر اساس شرایط فعلی بازار و این الگو اعمال کند. این به وی امکان میدهد تا به طور هوشمندانه و موفقیتآمیز نقاط ورود و خروج را تعیین کند و در نهایت به دستیابی به هدف سودآوری خود برسد.
الگوی پرچم سه گوش چیست؟
الگوی پرچم سه گوش یا “Pennant” شباهت زیادی به یک پرچم مثلثی دارد و این مورد در تفاوت آن با اکثر الگوهای پرچم مستطیلی قابل توجه است. الگوی پرچم سه گوش، همانند یک مثلث شبیه، با ترسیم خطوط بر اساس اصلاحات قیمتی که در ناحیهای پس از میله رخ میدهد، به شکل پرچمی مثلثی تشکیل میشود. بعد از شناسایی این الگو در نمودار، انتظار داریم حرکات شدیدی در قیمت رخ دهد که استراتژی مناسب در برخورد با این الگو به موقعیت و جهت پرچم بستگی دارد. قوانین الگوی پرچم سه گوش همانند الگوی پرچم ساده است و سه موردی که درباره این الگو ذکر شد، نیز برای الگوی پرچم سه گوش صدق میکند.
در تصویر فوق، یک نمونه الگوی پرچم به شکل مثلث مشاهده میشود. در این مثال، نقطه ورود پس از شکست کندل رخ میدهد، زیرا کندل شکست قوی است و دارای سایه کوتاهی است. همچنین، تمامی سه قاعدهی ذکر شده در این الگو رعایت شده است و تفاوتی با الگوی پرچم ساده ندارد.
در تصویر بالا، یک نمونه الگوی پرچم نزولی به شکل مثلث مشاهده میشود. در این مثال، کندل شکست الگو بسیار قوی است و دارای سایههای بسیار کوتاهی است. بنابراین، نقطه ورود ممکن است پس از همان کندل باشد.
الگو پرچم بازگشتی
گاهی اوقات الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال ممکن است به عنوان یک الگوی بازگشتی عمل کند. این به معنی آن است که نمودار قیمتی وارد الگو می شود ولی به صورت عکس از الگو خارج می شود، که این تغییر در روند را نشان می دهد. بنابراین، توصیه می کنیم هرگز قبل از مشاهده شکست کانال پرچم، خرید یا فروش بر اساس این الگو را انجام ندهید.
در تصویر بالا، یک نمونه از الگوی پرچم را مشاهده میکنید که با شکستن از روند قبلی خود، به یک روند صعودی تغییر حالت داده است.
سخن نهایی
الگوی پرچم (Flag Pattern) در تمام بازارهای مالی، از جمله بازار بورس، بازار فارکس، کریپتوکارنسی، طلا و غیره، روی نمودارهای قیمتی مشاهده میشود. این الگوها قابل استفاده در هر یک از این بازارها هستند و با شناخت آنها میتوانید از نتایج تحلیلهای خود بهرهمند شوید. الگوی پرچم، اگرچه میتواند جهات و شکلهای مختلفی داشته باشد، مانند مستطیل یا مثلث، اما در کلیت خود شباهتی به پرچم دارد و به عنوان یک الگوی ادامهدهنده محسوب میشود. با آموزش درست در زمینه تحلیل تکنیکال، میتوانید با مشاهده هر الگوی پرچم، واکنش مناسبی نسبت به آن نشان دهید.
الگوی بعدی:
الگوی مثلث چیست؟