تحلیل سنتیمنتال یا احساسات (Sentiment Analysis) چیست؟
به طور کلی، بسیاری از افراد فقط دو نوع تحلیل را در نظر میگیرند، به عبارتی فقط به تحلیلهای فاندامنتال و تکنیکال توجه میکنند. اما آنها از یکی از انواع تحلیل مهم و موثر، یعنی تحلیل سنتیمنت یا سنتیمنتال (Sentiment Analysis) غافل میشوند.
تحلیل سنتیمنتال به تجزیه و تحلیل احساسات و نگرشها میان معاملهگران نسبت به یک جفت ارز خاص میپردازد. این تحلیل از ارزش بالایی برخوردار است و میتواند در فرآیند تصمیمگیری و موفقیت معاملات بسیار موثر باشد.
متأسفانه، در دورههای آموزشی مختلف، به تحلیل سنتیمنتال و تأثیر آن بر روی بازارها واکنش کمتری نشان داده میشود. اما واقعیت این است که تحلیل سنتیمنتال میتواند ابزاری قدرتمند برای تحلیل بازار و پیشبینی رفتار آینده باشد.
با همراهی شما، میتوانیم به بررسی عمیقتری از این نوع تحلیل بپردازیم و از اهمیت و کاربردهای آن در بازارهای مالی مطلع شویم.
فهرست محتوا
تحلیل سنتیمنتال در بازار فارکس بسیار مهم است
به دلیل موارد زیر:
- نقش معاملهگران: هر معاملهگر در بازار فارکس نظر مختص به خود درباره نحوه عملکرد بازار دارد و ممکن است در همان جهت بازار معامله کند یا با آن مخالفت کند. این تفاوتهای نظری بین معاملهگران به تشکیل احساسات کلی بازار کمک میکند.
- شبکه اجتماعی بازار: بازار فارکس مانند یک شبکه اجتماعی پیچیده است. معاملهگران در آن تلاش میکنند طرز فکر یا محصول خود را به ما غالب کنند. نظرات و عقایدی که توسط معاملهگران در موقعیتهای مختلف بیان میشود، به شکلگیری احساسات کلی بازار کمک میکند.
- نشاندهنده احساسات بازار: بازار در واقع نشاندهنده احساسی است که همه معاملهگران از جمله شما، وارن بافت یا حتی همسایهی شما نسبت به بازار دارند. این احساسات جمعی، تأثیر بسزایی در رفتار و نوسانات بازار دارند.
- نقش بیان شده توسط معاملهگران: نظرات و عقایدی که توسط معاملهگران بیان میشود، به شکلگیری احساسات کلی بازار کمک میکند، بدون توجه به اینکه چه اطلاعاتی در آن وجود دارد. این احساسات میتوانند روند بازار را تحت تأثیر قرار داده و نوسانات قیمت را تحت تأثیر قرار دهند.
- محدودیت قدرت تأثیر فردی: به عنوان یک معاملهگر خردهپا، هر چقدر هم درباره یک معامله خاص احساس داشته باشید، نمیتوانید به تنهایی بازار فارکس را به نفع خود تغییر دهید و کنترل کاملی بر آن داشته باشید. احساسات و نظرات سایرین نیز تأثیر بسزایی در بازار دارند.
به طور خلاصه، تحلیل سنتیمنتال به دلیل نقش معاملهگران، شبکه اجتماعی بازار، نشاندهنده احساسات بازار، نقش بیان شده توسط معاملهگران و محدودیت قدرت تأثیر فردی، بسیار مهم است. درک احساسات کلی بازار و تحلیل سنتیمنتال میتواند به شما در تصمیمگیریهای معاملاتی کمک کند.
چگونه بفهمیم معاملهگران مختلف چه حسی دارند؟
چنین اطلاعاتی را معمولاً در وبسایتهای مهم فارکسی میتوان یافت.
به عنوان مثال تصویر زیر برگرفته از بخش معاملات سایت فارکس فکتوری است.
تحلیل سنتیمنتال در بازار فارکس بسیار حائز اهمیت است. اطلاعاتی که از آن بدست میآید، نشان میدهد که درصدی از تریدرها در معاملات خرید و فروش یک جفت ارز خاص حضور دارند. این احساسات معاملهگران در لحظهای خاص، نمایان میشوند.
چگونه از این اطلاعات برای ورود به یک معامله استفاده کنیم؟
به عنوان یک معاملهگر، شما باید این مسائل را به خوبی در نظر بگیرید و جو بازار را تجزیه و تحلیل کنید. از این اطلاعات برای ورود به معامله استفاده کردن به شما بستگی دارد، از جمله درک احساسات بازار که آیا صعودی یا نزولی است.
سپس شما باید تصمیم بگیرید که چگونه میخواهید این تحلیل احساسات بازار را در استراتژی تجاری خود لحاظ کنید. اگر تمایل دارید احساسات بازار را نادیده بگیرید، این انتخاب بر عهده شماست، اما باید بدانید که این ممکن است به ضرر شما باشد.
آنالیز احساسات اغلب به عنوان شاخص معکوس مورد استفاده قرار میگیرد. چرا؟ یکی از دلایل این امر این است که وقتی همه یا اکثریت احساس یکسانی دارند، زمان آن است که به عکس آنها عمل کرده و برخلاف احساسات عمومی معامله کنیم.
به عنوان مثال، اگر همه به جفت ارز یورو به دلار (EUR/USD) خوشبین هستند، ممکن است زمانی برای فروش باشد و برعکس آنها عمل کنیم. این امر به دلایلی است که برای درک کامل آن باید مطالعه بیشتری انجام دهید.
یکی از ایدهها دیگر این است که بسیاری از معاملهگران خردهپا در فارکس تازهکار هستند و اکثراً ضرر میکنند. بنابراین، اگر بدانید که این معاملهگران در یک جهت خاص قرار دارند و به طور عمومی اشتباه میکنند، میتوانید برعکس آنها عمل کنید و از این وضعیت بهرهبرداری کنید.
به طور کلی، توانایی درک و آنالیز احساسات بازار میتواند یک ابزار مهم در جعبه ابزار معاملهگران باشد.
سنتیمنتال یا احساسات در بازار ارز دیجیتال چیست؟
درست است، تحلیل سنتیمنتال در بازار ارزهای دیجیتال نیز بسیار مهم است. در این بازار، سنتیمنتال به مجموعه احساسات، نظرات و رفتارهای سرمایهگذاران و تریدرها در مورد ارزهای دیجیتال اشاره دارد.
تحلیل سنتیمنتال در بازار ارزهای دیجیتال به دو صورت میتواند صورت گیرد: تحلیل سنتیمنتال کوتاه مدت و تحلیل سنتیمنتال بلند مدت.
- تحلیل سنتیمنتال کوتاه مدت: در این نوع تحلیل، سعی میشود تغییرات ناشی از احساسات و رفتارهای ناگهانی سرمایهگذاران در بازه زمانی کوتاه را پیش بینی کرد. به عنوان مثال، اگر تعداد زیادی توییت مثبت در مورد یک ارز دیجیتال مشاهده شود، ممکن است قیمت آن ارز به دنبال آن افزایش یابد و برعکس، اگر تعداد زیادی توییت منفی در مورد یک ارز دیجیتال دیده شود، ممکن است قیمت آن کاهش یابد. ابزارهای مختلفی مانند شاخصهای احساسات در شبکههای اجتماعی و مانیتورینگ رسانهها برای این نوع تحلیل مورد استفاده قرار میگیرد.
- تحلیل سنتیمنتال بلند مدت: در این نوع تحلیل، تلاش میشود تغییرات بلند مدت در بازار ارزهای دیجیتال را بر اساس احساسات و نگرانیهای عمومی سرمایهگذاران پیش بینی کرد. به عنوان مثال، اگر در طول مدت زمانی طولانی، اخبار و نظرات مثبت در مورد رشد و توسعه یک صنعت خاص در حوزه ارزهای دیجیتال پی
ش دهنده باشد، ممکن است قیمت ارزهای مرتبط با آن صنعت افزایش یابد. برای این نوع تحلیل، باید به شکل کلی با روند صنعت رمزارزها، اخبار مرتبط با آن و رفتار سرمایهگذاران بررسی شود.
در هر دو نوع تحلیل سنتیمنتال، مهم است که دقت و اعتباریت را در نظر داشته باشید و از منابع معتبر و ابزارهای قابل اعتماد برای جمعآوری و تحلیل اطلاعات استفاده کنید. همچنین، توجه به تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال نیز همچنان بسیار مهم است تا بتوانید تصمیمات سرمایهگذاری مناسبی در بازار ارزهای دیجیتال بگیرید.
مثال ملموس در این رابطه توییت های ایلان ماسک است که بر قیمت ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین و دوج کوین تأثیر قابلتوجهی داشت.
نحوه تحلیل سنتیمنتال در بازار ارزهای دیجیتال
بهبود سنتیمنتال در بازار ارزهای دیجیتال نیازمند توجه به عوامل مختلفی است که در زمان تحلیل سنتیمنتال مورد توجه قرار میگیرند. این عوامل شامل نرخ سرمایه، شاخصهای احساسی، شبکههای اجتماعی و تحلیلهای اجتماعی و نظارت بر نهنگها هستند.
در ادامه، به بررسی این عوامل و تأثیر آنها بر تحلیل سنتیمنتال در بازار ارزهای دیجیتال میپردازیم.
1- فاندینگ ریت (Funding Rate)
یکی از موارد اساسی در تحلیل سنتیمنتال در بازار ارزهای دیجیتال، فاندینگ ریت است. فاندینگ ریت یک کارمزد است که از معاملهگران فیوچرز دریافت یا به آنها پرداخت میشود و به منظور ایجاد هماهنگی در قیمت معاملات فیوچرز و اسپات استفاده میشود.
در صورتی که ارزش یک ارز دیجیتال در بازار فیوچرز بیشتر از ارزش آن در بازار عادی باشد، فاندینگ ریت مثبت است و معاملهگران خرید در معاملات فیوچرز باید به معاملهگران فروش مبلغی را پرداخت کنند. این مبلغ بسته به ارزش معامله و استفاده از اهرم تعیین میشود.
تحلیل سنتیمنتال بر مبنای فاندینگ ریت ارتباط مستقیمی با احساسات بازار یا روند صعودی و نزولی دارد. در بازار گاوی، که معمولاً با فاندینگ ریت مثبت همراه است، معاملهگران صعود را پیشبینی کرده و به باز کردن معاملات لانگ (پوزیشن خرید) در فیوچرز میپردازند.
در این حالت، اختلاف قیمت بین بازار فیوچرز و اسپات افزایش مییابد و فاندینگ ریت نیز افزایش مییابد. در بازار خرسی، عکس این اتفاق رخ میدهد.
برای بررسی فاندینگ ریت، ابزارهای متنوعی وجود دارند. در معاملاتی که در بازار فیوچرز انجام میدهید، باید به این نرخ دقت کنید. برخی از صرافیها ممکن است فاندینگ ریت بالایی داشته باشند که میتواند سود شما را کاهش دهد.
بعضی از وبسایت
هایی که میتوانید فاندینگ ریت را در آنها مشاهده کنید عبارتند از:
- کوین لند (CoinLend)
- CryptoLend
- دیفای ریت (DeFi Rate)
- LoanScan
2- درک شاخصهای مختلف سنتیمنتال
شاخصهای مختلفی برای نمایش احساسات مثبت یا منفی بازار وجود دارند که با نمایش یک عدد به شما کمک میکنند تا سنتیمنتال فعلی بازار را شناسایی کنید.
این شاخصهای احساسات با استفاده از عددی به شما نشان میدهند که آیا سرمایهگذاران تحت تأثیر نوسانات، جستجوهای گوگل، نظرسنجیها، حرکت بازار و عوامل دیگر، دیدگاه مثبتی نسبت به بازار دارند و آیا آنها شروع به خرید خواهند کرد یا برعکس.
مهم است به یاد داشته باشید که بازاری که احساسات منفی آن را فراگرفته معمولاً فرصت مناسبی برای خرید است، اما باید دارایی مناسبی را انتخاب کنید. همچنین بازاری که تمام احساسات درباره آن مثبت است و سرمایهگذاران با طمع در حال خرید هستند، زمان مناسبی برای فروش است.
توضیح نحوه استفاده از شاخصهای سنتیمنتال بسیار ساده است، اما در عمل دوری از ترس و پیشگیری از طمع برای سرمایهگذاری در بازار ارز دیجیتال و دیگر بازارهای مالی، کاری دشوار است. برای موفقیت در این حوزه، نیاز به تحلیل جامعتری از عوامل مختلف و مدیریت ریسک مناسب دارید.
3- تحلیل شبکههای اجتماعی
زمانی که میخواهید احساسات بازار ارز دیجیتال را ارزیابی کنید، یکی از عوامل تأثیرگذار و حائز اهمیت، رسانههای اجتماعی مانند توییتر، دیسکورد، تلگرام و ردیت است.
به خصوص زمانی که قصد دارید درباره یک رمزارز خاص تحلیل سنتیمنتال انجام دهید، حضور یک جامعه قوی در شبکههای اجتماعی و فعالیت فعال اعضا، بسیار حائز اهمیت است.
همچنین تعداد دنبالکنندگان و میزان تعاملات تیم سازنده با سایر اعضا در شبکههای اجتماعی، به شما سیگنالهایی درباره احساسات و نظرات جامعه نسبت به یک رمزارز میدهد.
روش دیگری که میتوانید برای بررسی احساسات درباره یک رمزارز استفاده کنید، استفاده از Google Trends است. میزان جستجوی یک رمزارز نشاندهنده این است که جامعه رمزارز، به چه اندازه به آن توجه میکند.
به هرحال، در مورد جستجوهای گوگل، اگر تنها عبارتی که بررسی میکنید نام رمزارز مورد نظر است، افزایش میزان جستجو در یک بازه زمانی معین، الزاماً نشاندهنده احساسات مثبت نخواهد بود. برای تحلیل دقیقتر، باید به جزئیات بیشتری توجه کنید.
4- بررسی نهنگهای ارز دیجیتال
یکی از روشهای شناسایی احساسات مثبت یا منفی در بازار رمزارزها، بررسی فعالیت نهنگها میباشد. نهنگها سرمایهگذارانی هستند که دارایی قابلتوجهی را در کیف پول خود نگهداری میکنند و عملکرد قابل توجهی در بازار دارند. برخی از معاملهگران، آدرسهای کیف پول نهنگها را رصد کرده و سعی در فهم و تحلیل فعالیتهای آنها میکنند.
برای رصد فعالیت نهنگها و درک احساسات بازار، میتوان از منابع زیر استفاده کرد:
- Whale Alert (توییتر): این حساب توییتر با فعالیت مداوم، تراکنشهای بزرگ نهنگها را رصد و اطلاعاتی درباره آنها ارائه میدهد.
- Whale Trace: این سرویس به تجزیه و تحلیل فعالیتهای نهنگها و جریان سرمایه آنها در بازارهای رمزارزها میپردازد.
- ClankApp: این برنامه به شما امکان میدهد تا فعالیتهای مهم نهنگها را رصد کنید و به طور زنده اطلاعات مربوطه را دریافت کنید.
با استفاده از این منابع، میتوانید به صورت مستقیم به فعالیت نهنگها در بازارهای رمزارزها پی ببرید و درک بهتری از احساسات بازار داشته باشید. البته، باید توجه داشته باشید که تحلیل معیارهای زنجیرهای و فعالیت نهنگها نیازمند دانش و تخصص تجزیه و تحلیل مناسب است.
ChatGPT
همانطور که اشاره شد، تحلیل سنتیمنتال یکی از عوامل اساسی برای پیشبینی تغییرات ارزش یک ارز دیجیتال است.
در این بخش، به بررسی برخی از شاخصهای اصلی برای تحلیل بازار ارز دیجیتال میپردازیم که به تحلیل سنتیمنتال نیز کمک میکنند.
همچنین، باید توجه داشت که روشهای مختلف تحلیل امکان دارد با یکدیگر ارتباطاتی داشته باشند.
بهعنوانمثال، عواملی که در تحلیل تکنیکال مورد توجه قرار میگیرند، ممکن است در تحلیل سنتیمنتال نیز اهمیت داشته باشند، مانند حجم معاملات.
1- شاخص ترس و طمع
شاخص ترس و طمع، یکی از بهترین ابزارها برای سنجش احساسات در بازار ارزهای دیجیتال است. این شاخص اعدادی بین ۰ تا ۱۰۰ را نمایش میدهد. هر چه نزدیکتر به صفر باشد، نشاندهنده ترس شدید است و هر چه نزدیکتر به ۱۰۰ باشد، نشاندهنده طمع شدید است.
هدف از این شاخص نشان دادن این است که آیا سرمایهگذاران به بازار اطمینان دارند یا اینکه به آینده آن امیدی ندارند. بنابراین، زمانی که این شاخص به سمت صفر نزدیک میشود، نشاندهنده این است که کاربران علاقهمند به خرید نیستند و احتمالاً به دلیل ترس از ریزش بیشتر، شروع به فروش میکنند. زمانی که شاخص بیشتر از ۵۰ را نشان میدهد، معاملهگران با طمع زیاد در حال خرید خواهند بود.
در مورد ارزهای دیجیتال و بیتکوین، شاخص ترس و طمع با استفاده از شش شاخص اصلی شامل نوسانات بازار، حرکت بازار، تحلیل روانشناختی، شبکههای اجتماعی، نظرسنجیها و دادههای Google Trends محاسبه میشود. این شاخص بهعنوان یک ابزار مهم در تحلیل سنتیمنتال و پیشبینی رفتار بازار ارزهای دیجیتال استفاده میشود.
2- شاخص گاو و خرس یا BBI
شاخص گاو و خرس (Bull and Bear Index) یکی دیگر از شاخصهای قابل اعتماد و محبوب در تحلیل سنتیمنتال بازار ارزهای دیجیتال است. این شاخص بر اساس معیارهای مرتبط با شبکههای اجتماعی تمرکز دارد. شاخص گاو و خرس توسط شرکت Augmento توسعه یافته است و با استفاده از هوش مصنوعی، دادههای روانشناسی موجود در شبکههای اجتماعی را به صورت کمی تجزیه و تحلیل میکند.
BBI برای ارتباط حرکت داراییها در بازار ارزهای دیجیتال با دادههای مرتبط به بیتکوین در شبکههای اجتماعی مانند ردیت و توییتر استفاده میشود. این شاخص از طریق هوش مصنوعی، 93 حس مختلف را بررسی و تحلیل میکند. براساس این شاخص، عدد صفر نشاندهنده بازاری نزولی و عدد 1 نشاندهنده بازاری صعودی است. به این ترتیب، شاخص گاو و خرس به عنوان یک ابزار قوی در تحلیل سنتیمنتال و پیشبینی رفتار بازار ارزهای دیجیتال استفاده میشود.
3- ارزش کل قفل شده یا TVL
شاخص قفل شده یا TVL (Total Value Locked) یکی از عوامل مهم در بازار غیرمتمرکز است که معاملهگران از آن برای ارزیابی ارزش یک دارایی استفاده میکنند.
برای محاسبه شاخص TVL، نیاز است عرضه در گردش یک دارایی را در قیمت فعلی آن ضرب کنید. سپس عدد به دست آمده را بر ارزش بازار تقسیم کنید تا به TVL برسید.
مقدار TVL نشاندهنده ارزش کلی داراییها است که در یک پروتکل غیرمتمرکز قفل شدهاند. این شاخص نشان میدهد که چه مقدار ارزش در داراییها قفل شده است و در نتیجه، اندازه و اهمیت شبکه و جذابیت آن را نشان میدهد.
در صورتی که مقدار TVL کمتر از یک باشد، نشاندهنده این است که احتمالاً دارایی مورد نظر یک گزینه مناسب برای بررسیهای بیشتر و سرمایهگذاری است. با افزایش TVL، ارزش و جذابیت شبکه نیز افزایش مییابد و این میتواند نشاندهنده رشد و تقاضای بیشتر در بازار باشد.
4- بیشترین و کمترین بازده در آلت کوین ها
اطلاعات درباره بازدهی ارزهای دیجیتال در 24 ساعت اخیر میتواند بهصورت منظم در برخی از وبسایتها نمایش داده شود. با استفاده از این ردیابها، شما میتوانید احساسات کاربران درباره یک ارز دیجیتال را بررسی کنید.
در زیر، برخی از وبسایتهایی که وضعیت ارزهای دیجیتال را بهطور مرتب نمایش میدهند، آورده شده است:
- کوین مارکت کپ
- کوین گکو
- کوین کودکس
از اطلاعات ارائه شده در این وبسایتها میتوانید بهعنوان یک راهنمایی برای بررسی بازدهی ارزهای دیجیتال و تحلیل احساسات کاربران استفاده کنید.
آیا میتوان بر اساس تحلیل سنتیمنتال ارز دیجیتال تصمیمگیری کرد؟
بازرسی سنتیمنتال در بازار ارزهای دیجیتال یکی از ابزارهای بسیار مفید است که ارزش توجه را دارد. با این حال، باید توجه داشت که به دلیل تجمع افکار، نگرشها و روحیات مختلف، ممکن است هرگز یک مدل دقیق را ارائه ندهد. در نتیجه، بهتر است تجزیه و تحلیل احساسات را با تحلیل تکنیکال و بنیادی ترکیب کنید تا بتوانید به بینش بهتری درباره عملکرد قیمتها دست یابید.
استفاده از تحلیل سنتیمنتال میتواند به شما کمک کند تا نگرش کلی کاربران و بازار را درباره یک ارز دیجیتال بفهمید. با تحلیل نظرات، توصیهها، تغییرات احساسی و موضعگیریها، شما میتوانید الگوها و روندهای رفتاری را شناسایی کنید. اما تصمیمگیری نهایی را بر اساس تحلیل سنتیمنتال خود به تنهایی نگیرید. ترکیب آن با تحلیل تکنیکال (استفاده از شاخصها، الگوها و نمودارها) و تحلیل بنیادی (ارزیابی عوامل اقتصادی، فنیکی و مربوط به پروژه) به شما کمک میکند تا تصمیمات بهتری در خصوص سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال بگیرید.
خلاصهای از تحلیل سنتیمنتال در بازارهای مالی
تجزیهوتحلیل احساسات در بازارهای مالی میتواند به معاملهگران بینش گستردهتری در ارتباط با عملکرد بازارها ارائه دهد. در بازارهای مالی، داشتن اطلاعات بیشتر به شما کمک میکند تا احتمال موفقیت و کسب سود را افزایش دهید. همچنین در بلندمدت، تحلیل سنتیمنتال به معاملهگران کمک میکند تا استراتژیهای معاملهگری موفقتری را پیادهسازی کنند. بازارهای مالی بسیار تحت تأثیر مسائل روانشناسی قرار دارند که عمده تأثیرگذاری را روی عرضه و تقاضا دارند. به همین دلیل، داشتن اطلاعات درباره سنتیمنتال بازار به شما کمک میکند تا تصمیمات آگاهانهتری را درباره معاملات خود بگیرید.