سطوح فیبوناچی در تحلیل تکنیکال یکی از پرکاربردترین ابزارهای تحلیل میباشد. خطوط فیبوناچی در بازار ارزهای دیجیتال نیز بسیار کاربردی میباشد. بسیاری از تحلیلگران این بازار از این ابزار تحلیلی در نمودارهای خود استفاده میکنند. در جلسه سیزدهم دوره آموزش تحلیل تکنیکال بازار ارزهای دیجیتال به معرفی خطوط فیبوناچی میپردازیم.
اعداد فیبوناچی در تحلیل تکنیکال
خطوط فیبوناچی یکی از ابزارهای محبوب در تحلیل تکنیکال است. فیبوناچی دانشمند و ریاضیدان قرن ۱۳ میلادی میباشد. پایه و اساس این روش، سری اعداد متوالی است که توسط فیبوناچی کشف شده است. این اعداد به اسم خود او نامگذاری شدهاند. سری اعداد فیبوناچی چنین هستند:
۱,۲,۳,۵,۸,۱۳,۲۱,۳۴,۵۵,۸۹,۱۴۴,… و همینطور این سری اعداد تا بینهایت ادامه دارد. اعداد فیبوناچی ویژگیهای ویژهای دارند که به روابط بین این اعداد اشاره دارد. در زیر بخشی از این روابط ویژه را آوردهایم:
- جمع دو عدد متوالی برابر عدد بعدی است. یا به عبارتی هرد عدد در این سری اعداد، از جمع دو عدد قبلی خود بدست میآید. برای مثال جمع دو عدد ۱ و ۲ مساوی ۳ است. جمع دوعدد ۲ و ۳ مساوی ۵ است و به همین صورت تا انتها این رابطه بین سری اعداد فیبوناچی صادق است.
- تقسیم هر عدد بر عدد بعدی آن (بعد از ۴ عدد اول) به عدد ۰.۶۱ میل میکند. برای مثال از تقسیم عدد ۵ بر عدد ۸، عدد ۰.۶۲۵ بدست میآید. همچنین ار تقسیم عدد اول این سری (۱) به عدد دوم این سری (۲) عدد ۰.۵ و از تقسیم عدد ۲ بر ۳ نسبت ۰.۶۶ بدست میآید. این اعداد در هنگام تحلیل با استفاده از ابزار فیبوناچی بسیار کاربردی هستند.
- از تقسیم هر عدد به عدد قبلی خود، نسبت ۱.۶۱ بدست میآید. این عدد نیز در روش فیبوناچی بسیار کاربردی میباشد.
- از تقسیم هر عدد به دو عدد بعد از خود، نسبت ۰.۳۸ بدست میآید. البته هر چه اعداد بزرگتری را به هم تقسیم کنیم، عدد حاصله به این نسبت نزدیک میشود.
- از تقسیم هر عدد به دو عدد قبل از خود نیز نسبت ۲.۶۱ بدست خواهد آمد. این عدد نیز در روش فیبوناچی مورد استفاده قرار میگیرند.
در هر صورت تمامی اعدادی که در روش فیبوناچی و در تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار میگیرند، استفاده از همین نسبت بین اعداد فیبوناچی است.
نسبتهای فیبوناچی در تحلیل ارزهای دیجیتال
در تحلیل تکنیکال به طور مستقیم از سری اعداد فیبوناچی استفاده نمیشود؛ بلکه همانطور که در بالا اشاره شد، از نسبتها و روابط بین این اعداد استفاده میشود. برای مثال نسبت ۰.۵ یا ۵۰ درصد، عدد بسیار پرکاربرد در این روش تحلیل برای سطح بازگشتی میباشد. معمولا در یک روند صعودی، اصلاح هر موج صعودی در سطح ۵۰ درصد فیبوناچی اتفاق میافتد. همچنین سطح ۰.۶۱ نیز به عنوان یک سطح بازگشتی شناخته میشود. ۲۳.۶ %، ۳۸.۲ % و ۶۱.۸% از دیگر سطوح پرکاربرد در این روش تحلیلی میباشد. پس در این روش از نسبتهای سری اعداد فیبوناچی استفاده میشود. در ادامه بیشتر به این موضوع میپردازیم.
یکی از توصیههای جدی در تحلیل تکنیکال، معامله در جهت روند بازار میباشد. یکی از راههای معامله در جهت روند استفاده در ابزار سطوح فیبوناچی میباشد. با استفاده از خطوط فیبوناچی، میتوان ریسک معامله را به میزان قابل توجهی کاهش داد. به اینصورت که در اصلاح یک روند صعودی، خرید انجام شود تا از روند صعودی آتی، بیشترین بهره را برد.
Fibonacci Retracement
دو شیوه استفاده از سطوح فیبوناچی در بین تحلیل گران رایج است. سطوحی اصلاحی فیبوناچی یا Fibonacci Retracement یکی از آنهاست. سطوح اصلاحی فیبوناچی در واقع مناطق حمایتی و مقاومتی را نشان میدهد. این سطوح، خطوطی ثابت و افقی بر روی نمودار بوده که محدودههای احتمالی حمایت یا مقاومت برای قیمت میباشد. هر سطح را با یک عدد به صورت درصدی بیان میکنند. این سطوح نشان میدهند که چند درصد از روند، اصلاح شدهاست. این سطوح عبارتند از:
۲۳.۶ درصد، ۳۸.۲ درصد، ۵۰ درصد، ۶۱.۸ درصد و ۷۸.۶ درصد.
تقریبا در تمامی پلتفرمهای تحلیل، ابزار فیبوناچی وجود دارد و نیازی به حفظ کردن و یا محاسبه این درصدها نخواهد بود. حتما تاکنون متوجه شدهاید که این درصدها همان روابط بین سری اعدا فیبوناچی که در مقدمه این آموزش آمد، میباشد.
سطح صفر و یک فیبوناچی بر روی هر قیمتی که بخواهید قرار میگیرند، اما جایگاه این دو عدد بسیار مهم بوده و اگر نقطه صفر و یک فیبوناچی را تغییر دهید، نتایج دیگری بدست خواهد آمد.
اما توصیه میشود که سطوح صفر و یک فیبوناچی را بر روی آخرین روند قیمتی قرار دهیم به اینصورت که سطح یک یا صد درصد فیبوناچی را در ابتدای روند و سطح صفر یا صفر درصد فیبوناچی را در انتهای روند قرار دهیم، سطوح اصلاحی بدست میآید. تصویر زیر نحوه استفاده از ابزار اصلاح فیبوناچی را نشان میدهد.
همانطور که در نمودار بالا مشاهده میکنید، برای استفاده از ابزار سطوح اصلاحی فیبوناچی به منظور یافتن محل اتمام اصلاح قیمتی، بایستی سطح یک فیبوناچی را در ابتدای موج و سطح صفر فیبوناچی را در انتهای موج قرار دهیم. بازگشت قیمت در یکی از سطوح اتفاق خواهد افتاد. در مثال بالا قیمت بیت کوین از سطح ۳۸ درصد فیبوناچی برگشته است.
نکتهای که باید توجه کرد این است که نباید به صرف اینکه قیمت بر روی سطح ۵۰ درصد فیبوناچی یا هر سطح اصلاحی دیگر قرار گرفته، اقدام به معامله کرد. هیچ الزامی وجود ندارد تا قیمت از روی یکی از سطوح اصلاحی فیبوناچی، بازگردند. بلکه فقط از احتمال بازگشت قیمت از روی این سطوح خبر میدهند. به همین خاطر بایستی از این ابزار در کنار سایر ابزار تحلیلی استفاده شود.
Fibonacci Extension
سطوح گسترش فیبوناچی شیوه دوم استفاده از سطوح فیبوناچی میباشد. در اینجا نیز مانند سطوح اصلاحی از نسبت بین اعداد فیبوناچی استفاد میشود. سطوح اصلاحی فیبوناچی برای پیدا کردن مناطق احتمالی حمایت و مقاومت مورد استفاده قرار میگیرند، اما سطوح گسترش فیبوناچی برای پیدا کردن اهداف احتمالی روند فعلی بازار مورد استفاد قرار میگیرد. به عبارت دیگر، سطوح گسترش فیبوناچی برای پیدا کردن تارگت و اهداف روند فعلی بازار مورد استفاده قرار میگیرد.
سطوح اصلاحی فیبوناچی بین سطح صفر و یک ترسیم میشوند اما سطوح گسترش فیبوناچی بالای سطح یک یا صد درصد فیبوناچی ترسیم میشوند. سطوح اصلی گسترش فیبوناچی عبارتند از: ۱۶۱.۸ درصد، ۲۶۱.۸ درصد و ۴۲۳.۶ درصد.
همانند قبل این سطوح به معنی اهداف قطعی روند فعلی بازار نیست بلکه سطوح احتمالی هدف روند بازار میباشند. تصویر زیر نحوه استفاده از سطوح گسترش فیبوناچی را نشان میدهد.
ابزار فیبوناچی در زمینه تحلیل زمانی بازار نیز مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین در روش الیوت، نسبتهای فیبوناچی مورد استفاده قرار میگیرد.
منبع : ircryptocurrency.com